A gázkazánok lecserélését javasolják a klíma szakértők

A gázkazánok lecserélését javasolják a klíma szakértők

Gáz helyett hidrogénnel és geotermikus energiával kellene fűteni az otthonainkat. 2025 után már nem volna szabad gázkazánokat használni a klímakatasztrófa elkerülése érdekében. Állítja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Az elektromos autók, szél- és napenergia használata hosszabb időtávban leválthatja a mostani környezetszennyezőbb megoldásokat, de van, amivel hamarabb lehetne előrelépni a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátás felé - írja a hvg.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) által közzétett, 400 lépést tartalmazó tanulmánya szerint:

2025 után már nem volna szabad a háztartások fűtéséhez használt új gázkazánokat értékesíteni.

Összehasonlításként: az új benzin- és dízelüzemű autók gyártását és eladását világszerte 2035-re kellene felfüggeszteni.

A szervezet szerint reális lehetőség lenne arra, hogy a gáz helyett hidrogén elégetésével termeljük meg az otthonunk számára a hőt.

A jelentés szerint az ilyen típusú kazánok 100 fonttal (nagyjából 41 ezer forinttal) kerülnének csak többe, mint a jelenlegi, brit árakkal számolva 2000 fontos (kb. 811 ezer forintos) gázkazánok.

Ugyanakkor ez a technológia valószínűleg csak a háztartások 11 százalékát fogja fűteni, mert a hidrogén korlátozott mennyiségben érhető majd el. Persze a geotermikus energia is használható fűtésre. Bár az a hidrogénüzemű kazánnál is jóval drágább technológia – írja a BBC.

Forrás: HVG

Magasabb nyugdíjat kapnának a gyereket vállalók?

Nem nyerte el a lakosság tetszését a gyerekszámtól függővé tett nyugdíj javaslata.

  • 2021. június 16.

Egymással szemben haladt két személyvonat Mosonmagyaróvár térségében

Szerencsére időben megállították a szerelvényeke, így nemtörtént katasztrófa. 

  • 2021. június 16.

Másfél évre lezárták a Lánchídat

Hajnali 4 órakor teljesen lezárták a Lánchidat és környezetét a gyalogos és a közúti forgalom elől a felújítás idejére, várhatóan másfél évre.

  • 2021. június 16.