Bemutatják az újra retusált Fehérlófiát

Bemutatják az újra retusált Fehérlófiát

 

Két restaurált magyar film is lesz az Annecy animációs fesztiválon. Jankovics Marcell formabontó klasszikusát, a Fehérlófiát és Kovásznai György frissen felújított filmjét, a Habfürdőt és is bemutatja az animációs filmek nagy presztízsű szemléjén.

A június 14-én kezdődő Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál klasszikusokat bemutató válogatásában az animációs film történetének legnagyobb alkotásait vetítik. Idén köztük lesz két magyar alkotás is.

40 évvel ezelőtt mutatták be a mozik Jankovics Marcell egész estés filmjét, a Fehérlófiát, amelyet az 1984-ben Los Angeles-ben megrendezett animációs olimpián minden idők legjobb 50 filmje közé választottak. A film cselekménye az avar, hun és magyar mondavilág jelképtárából építkezik, szereplői kozmikus-természeti archetípusokat jelenítenek meg. A rendező formabontó filmjében a pazar színvilágú, álomszerű képek folyamatosan egymásba alakulnak, ornamentikus, geometrikus mintázatokba rendeződnek.

A Fehérlófia teljes körű, 4K felbontású digitális restaurálása és világforgalmazása a Nemzeti Filmintézet és a Los Angeles-i Arbelos Film együttműködésében valósult meg - olvasható a közleményben.

Szintén a klasszikusok között mutatják be Kovásznai György (1934-1983) egész estés filmjét, az 1980-ban bemutatott Habfürdőt is. Elkészültekor a film radikálisan szembement a korszak gyerekeknek készült, klasszikus irodalmi alapanyagból készült rajzfilmjeivel.

A 80-as években játszódó, felnőtt közönségnek készült több műfajt ötvöző zenés filmet a bemutatásakor a nézők értetlenül fogadták. A szakmát is megosztotta és pár hét után lekerült a mozik műsoráról. Ugyanakkor avantgárd stílusa a mai napig hatással van a fiatal animációs alkotókra.

A Habfürdő teljes körű, 4K felbontású restaurálása nemrég fejeződött be a Nemzeti Filmintézet munkatársainak részvételével. A munkában a film operatőre, Lossonczy Árpád és zeneszerzője, Másik János is közre működött. A kultfilm május 27-től a magyarországi mozikban is látható lesz.

MTI

  

Magasabb nyugdíjat kapnának a gyereket vállalók?

Nem nyerte el a lakosság tetszését a gyerekszámtól függővé tett nyugdíj javaslata.

  • 2021. június 16.

Egymással szemben haladt két személyvonat Mosonmagyaróvár térségében

Szerencsére időben megállították a szerelvényeke, így nemtörtént katasztrófa. 

  • 2021. június 16.

Másfél évre lezárták a Lánchídat

Hajnali 4 órakor teljesen lezárták a Lánchidat és környezetét a gyalogos és a közúti forgalom elől a felújítás idejére, várhatóan másfél évre.

  • 2021. június 16.