Kalotaszegi találkozót tartanak szombaton Törökszentmiklóson

Kalotaszegi találkozót tartanak szombaton Törökszentmiklóson

Védettségi igazolvány nélkül látogatható a program. 

Kalotaszeg gyöngyei címmel országos találkozót tartanak szombaton Törökszentmiklóson, az Apáról Fiúra Népművészeti és Kézműves Egyesület Alkotóházában. Az egész napos eseménysorozat, amely védettségi igazolvány nélkül látogatható, a Kalotaszegi barangolók - a gyöngyök világában című, népi ékszereket és viseletdarabokat bemutató kiállítás és Pauer Dániel Élménymorzsák Kalotaszegről című fotókiállításának megnyitójával veszi kezdetét az egyesület alkotóházában - tájékoztatta Apáról Fiúra Népművészeti és Kézműves Egyesület hétfőn az MTI-t.

A megnyitók után néprajzi előadások várják a látogatókat: Doktor László etnográfus, koreográfus; Katona Edit, a Magyar Néprajzi Múzeum textil- és viseletgyűjteménye főmuzeológusa, valamint Kiss Gabriella népi ékszerkészítő, népi iparművész lép pódiumra.

Műhelyfoglalkozások lesznek gyöngyfűzők, népi iparművészek irányításával, az alkotóház udvarán pedig gyerekeknek tartanak programokat.

Este rendezik a Kalotaszegi kincsei gálát az Ezerjó Szentmiklós Néptáncegyüttes székházában, a Lukács Mozgóban, ahova csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni, de az Ezerjó FolKertben élőben is követhetik az érdeklődők az eseményt.

Az esten fellép Berecz András Kossuth-díjas népdalénekes és fia, Berecz István táncos, valamint a Bürkös Zenekar, a szolnoki Tisza Táncegyüttes, az Ezerjó Szentmiklós Néptáncegyüttes, a Miklós Néptáncegyüttes, a makói Forgatós Néptáncegyüttes, Forgács Kata és Forgács Fanni, a tiszafüredi Pipás Zenekar, valamint Csermák Kristóf és Szilágyi Kenese táncos.

Fotó: MTI

Áldozatsegítő központot adtak át Szolnokon

Megfelelő jogi, érzelmi és pszichológiai segítségnyújtás nélkül az egyén nehezebben vagy egyáltalán nem tudja feldolgozni az áldozattá válással járó megrázkódtatást és ennek terheit - érvelt az áldozatokat segítő rendszer működtetése mellett Varga Judit igazságügyi miniszter hétfőn Szolnokon, az Áldozatsegítő Központ ünnepélyes megnyitóján.

  • 2021.09.07

Szolnokon is elkezdődött az előválasztás

Három jelölt verseng egymással.

  • 2021.08.24

Légi parádé, kenyérszentelés, tűzijáték lesz Szolnokon

Az esti tűzijáték előtt a szolnoki polgármester is szónokol.

  • 2021.08.18