300 ezres bírság hamis ajánlóívek átadása miatt

300 ezres bírság hamis ajánlóívek átadása miatt

Jogerősen háromszázezer forint pénzbüntetésre ítélt a bíróság egy férfit, aki hamis aláírásgyűjtő íveket adott át egy jelöltnek a 2018-as országgyűlési választáson - tájékoztatta a fővárosi főügyész szerdán az MTI-t.

Ibolya Tibor közleményében felidézte: az egyéni választókerületben a jelöléshez legalább ötszáz választópolgár ajánlása szükséges. Az ajánlóívre a választópolgár ráírja a nevét és egyéb személyi adatait, így a személyi azonosítóját, a magyarországi lakcímét, az anyja nevét, majd az ajánlást aláírja. Az ajánlóíven ezután az ajánlást gyűjtő személy is feltünteti nevét és aláírását.

A vádirat szerint a vádlott egy párt országgyűlési képviselőjelöltjeként indulni kívánó személynek olyan aláírásgyűjtő íveket adott át 2018-ban, amelyeken elhunytak adatai és hamis aláírások is szerepeltek. A vádlott ezeket az íveket aláírásával hitelesítette.

A jelölt az íveket leadta Budapest XIV. kerületében, az illetékes választási irodában.

A Pesti Központi Kerület Bíróság hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt ítélte - jogerősen - háromszázezer forint pénzbüntetésre a férfit.

A főügyész felhívta a figyelmet arra, hogy abban az esetben, ha - ettől az ügytől eltérően - a jelöltet a hamis aláírások alapján nyilvántartásba is veszik, súlyosabb bűncselekmény, a választás rendje elleni bűntett is megvalósulhat.

Elbukta a 77 milliárdos Norvég Alapot Magyarország

A kormány addig hadakozott, míg elbukta a pénzt. 

  • 2021.08.04

Luxus hotelt vett Szijj László

Az épületet közpénzekből húzták föl. 

  • 2021.08.04

A Lidl mindenkit beelőzött Magyarországon

A külföldi láncok közül tavaly a Lidl átvette a vezetésgt a Tescotól. 

  • 2021.08.04