Bepereli az AstraZenecát az EU

Bepereli az AstraZenecát az EU

A gyógyszergyártó az általa erre az évre vállalt 300 millió adagból csak 100 milliót tud teljesíteni – legjobb esetben.

Pert indít az Európai Unió az AstraZeneca ellen, mert a brit–svéd gyógyszergyár késve és kisebb mennyiségben szállította a koronavírus elleni oltásokat – jelentették be az Európai Bizottság déli hétfő déli sajtótájékoztatóján. Ezzel egy időben Stella Kyriakides egészségügyi biztos a Twitteren is nyilvánosságra hozta a hír, kiegészítve azzal, hogy a döntés az Európai Bizottság és valamennyi tagállam közös elhatározása volt. “Minden adag vakcina számít, minden adag vakcina életet ment” – írta Kyriakides.

Az AstraZeneca az első negyedévre 120 millió adag oltást vállalt, ebből csak 30 milliót szállított le. A második negyedévre ígért 300 millió adagból pedig csak 70 millióra számíthat az EU.

A konfliktus nem új keletű, többen azzal vádolták a gyógyszercéget, hogy először a brit piac igényeit elégítette ki, ráadásul az EU területén lévő gyárak kapacitását felhasználva. Emiatt Brüsszel bevezetett egy exportmechanizmust, amellyel ellenőrzése alatt tudja tartani azokat a szállítmányokat, amelyeket az unió területéről ki akarnak vinni.

hvg.hu

Hadházyék bojkottálják a melegellenes pedofiltörvény szavazását

Hadházy Ákos mellett biztosan kihagyja a szavazást Szél Bernadett és Szabó Szabolcs is.

  • 2021. június 14.

Volna jobb helye az 51 milliónak, amit az abonyi birkózócsarnokra költenek

Az abonyi születésű Földi László bejelentette, hogy birkózócsarnok épül a településen 51 millió forintos állami támogatásból. Közösségi oldalán nem aratott vele osztatlan sikert. A vélemények szerint sok más fontosabb dologra érdemesebb volna költeni közpénzből.

  • 2021. június 11.

Orbán Viktor váratlanul megjelent a kormányinfón

Váratlanul Orbán Viktor is megjelent a csütörtöki kormányinfón, ahol személyesen kérdezhették az újságírók. Bejelentette, hogy akár 1,6 milliót kaphat 1,1 millió család jövőre, és engedélyezik a 12–16 év közöttiek oltását.

  • 2021. június 10.