Drágulni fog egy sor alapvető élemiszer

Drágulni fog egy sor alapvető élemiszer

A műanyag drágulása a várható áremelések okozója.

 

A koronavírus-járvány egy speciális gazdasági mellékhatása miatt drágulhat idén minden olyan élelmiszerfajta, aminek az árából a műanyag csomagolás jelentős részt tesz ki, mint mondjuk az ásványvizek, üdítők és műanyagpoharas joghurtok - írja a G7.

A jelenség oka az, hogy a járvány miatt zuhant a kereslet az üzemanyagok iránt, ezért sok kőolajfinomító leállt vagy csökkentett kapacitással üzemel. Csakhogy a csomagolóanyagok gyártásánál használt vegyületek jelentős része a finomítás mellékterméke. A kevés alapanyag miatt több jelentős, feldolgozott műanyagokat előállító gyár mostanra időzítette a karbantartást, többen leálltak. A dolog vége az lett, hogy egyes alapvető anyagokból az amerikai termelés 60-80 százalékkal is visszaesett, de Európában is sokkal kisebb a termelés a normálisnál. Az ilyen gyárakat ráadásul nem egyszerű újraindítani.

Ehhez járul hozzá, hogy durván duplájára drágult a tengeri, konténeres szállítás, illetve hogy a csúcson van a takarmányok és több gabonaféle ára is. 40-50-100 százalékkal drágultak meg emiatt olyan alapanyagok, amiket számos termékhez használnak.

A G7 cikke szerint emiatt az várható, hogy májustól őszig folyamatosan nőni fog az olyan mindennapi alapvető élelmiszerek ára, mint a kenyér, a tej, a tojás, a hús, az üdítő és az ásványvíz.

Volna jobb helye az 51 milliónak, amit az abonyi birkózócsarnokra költenek

Az abonyi születésű Földi László bejelentette, hogy birkózócsarnok épül a településen 51 millió forintos állami támogatásból. Közösségi oldalán nem aratott vele osztatlan sikert. A vélemények szerint sok más fontosabb dologra érdemesebb volna költeni közpénzből.

  • 2021. június 11.

Orbán Viktor váratlanul megjelent a kormányinfón

Váratlanul Orbán Viktor is megjelent a csütörtöki kormányinfón, ahol személyesen kérdezhették az újságírók. Bejelentette, hogy akár 1,6 milliót kaphat 1,1 millió család jövőre, és engedélyezik a 12–16 év közöttiek oltását.

  • 2021. június 10.

Elveszti a védettségi igazolványát, akinek nem kell a 2. oltás

Orbán Viktor bejelentette, hogy elveszíti védettségi igazolványát, aki nem oltatja be magát a második adag vakcinával. Jelenleg 137 ezer ilyen ember van.

  • 2021. június 10.