Elkezdődött a tanárok határozatlan idejű sztrájkja

Elkezdődött a tanárok határozatlan idejű sztrájkja

A tanárok sztrájkolnak, a diákok a parlament előtt tüntetnek.

 

Szerdán kezdődött a tanárok határozatlan idejű sztrájkja. Van, ahol a sztrájkba álltak bele, és vannak, akik a februári sztrájkrendelet és a tankerületek fenyegetőzése miatt inkább a polgári engedetlenséget választották, néhány iskolában a tantestület egy része így, a másik része úgy tiltakozik. Az MTI nem közölt még hírt a munkabeszüntetésről, de sok ezren vesznek részt a tiltakozásban.

 

Hosszú út vezetett idáig: a szakszervezetek és a kormány több hónapos, eredménytelen tárgyalássorozatával indult, majd volt egy utólag jogellenessé nyilvánított figyelmeztető sztrájk, két hétre rá pedig kijött a kormányrendelet, ami elvette a látható, érdemi sztrájk lehetőségét. Ez annyira kiverte a biztosítékot a pedagógustársadalomban, hogy példátlan mozgalom indult, tiltakozásuk kifejezésére egy teljes hónapon keresztül minden nap legalább egy intézményben megtagadták a munkát, írja a sztrájkró szóó cikkében az előzményekről.

Felidézik, a kormány nem hátrált, nemhogy a rendeletet nem vonták vissza, de a tankerületi központokon keresztül olyan - a szakszervezetek szerint jogellenes - utasításokat adtak az igazgatóknak, amikkel még az eleve szűk keretek közé szorított sztrájk szervezését is igyekeztek megakadályozni.

A tanárok iránti sztrájkkal szolidárisak a diákok is, szerda dél körül több ezer diák vonullt három különféle találkozási pontról a Kossuth térre, ahol kiállnak tanáraik küzdelme mellett. Azt skandálják a tüntető fiatalok, hogy a sztrájk alapjog, illetve azt követelik, hogy fizessék ki a tanáraikat. A 444 tudósítása szerint 22 iskolából érkeztek a rendezvényre a diákok. A tanárok melletti kiállás lesz szombaton is,a kkor is a Kossuth téren lesz az esemény fő heyszíne.

 

A Bankszövetség ellenzi az újabb extra adóterhek kivetését

A jelenlegi környezeti feltételek mellett az idei első negyedévben a hazai bankszektor jövedelemtermelése megszűnt; az újabb extra adóterhek kivetését a magyar bankszektor ellenzi - közölte a Magyar Bankszövetség pénteken az MTI-vel.

  • 2022.06.03

Jövőre nem lesznek ledolgozandó szombatok

2023-ban is lesznek hosszú hétvégék, de mindegyik úgy esik, hogy nem lesznek munkával töltött szombatjaink.

  • 2022.06.03

BKIK: szmogriadó esetén eltűnhet a taxisok fele Budapestről

A taxisok fele eltűnhet az utcákról szmogriadó esetén a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szerint, ha a szmogriadó-rendeletet a jelenleg beterjesztett formájában fogadják el.

  • 2022.06.03