Ellenzék: Orbán ne vétózzon!

Ellenzék: Orbán ne vétózzon!

Azt szeretnék elérni, hogy a kormányfő szavazza meg az uniós büdzsét és a helyreállítási alapot. 

A parlamenti ellenzéki frakciók felszólították Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy ne vétózza meg az Európai Unió költségvetését. A Párbeszéd, a Jobbik, az MSZP, a DK és az LMP az után tartott online is közvetített budapesti sajtótájékoztatót hétfőn, hogy véget ért az Országgyűlés Európai Uniós Konzultációs Testületének ülése, amelyen a kormányfő és a parlamenti frakciók vezetői is részt vettek.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke közölte: a zárt ülésen a miniszterelnök semmi olyat nem mondott a vétóval kapcsolatban, amit korábban ne mondott volna el a nyilvánosság előtt.

A kormányfő megismételte azokat a "hazug, aljas, a magyarokkal a legmesszebbmenőkig packázó és a magyar emberek életét tönkretevő hazugságait", amelyeket korábban a nyilvánosság előtt elmondott - fogalmazott a politikus.

Egyértelműnek nevezte, hogy Orbán Viktor hazudik arról, miért akarja megvétózni az uniós költségvetést. A miniszterelnök már korábban is mondott olyat nyilvánosan, hogy a jogállamisági mechanizmushoz kapcsolódik a gender, illetve a migráció kérdése, a dokumentumban azonban nagyítóval keresve sem találni semmilyen utalást a genderre vagy a migrációra - szögezte le a frakcióvezető.

Orbán Viktor az uniós vétójával minden magyar állampolgárt 250 ezer forinttól foszt meg, eközben felvesz egy devizahitelt, amellyel minden egyes magyar embert négyszázezer forinttal adósít el; ez nemhogy felelőtlen viselkedés, ez hazaárulás - jelentette ki Szabó Tímea.

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője azt mondta, világossá vált, hogy Orbán Viktor uniós politikája "továbbra is a felperzselt föld taktikáját követi".

Ez az ember "az elmúlt tíz évben túl sok uniós pénzt lopott", túl sokszor támadta hazugságokkal Brüsszelt - értékelt. Hozzátette, amikor a miniszterelnök érzi kormánya gyengülését, akkor menekülni próbál a felelősségrevonás és az elszámoltatás elől, és eközben minden létező utat felperzsel, amely az EU-ba, Nyugat-Európába vezet.

Orbán Viktor a vétóval gyakorlatilag meg akarja bénítani Európa működését, akkor is, ha ebbe a magyar emberek "beledöglenek". Az uniós mentőcsomagra ugyanis szükség van ahhoz, hogy ki lehessen vezetni az országot a válságból - jelentette ki a politikus, aki szerint a kormányfő elkezdte a felkészítést arra, hogy előbb vagy utóbb kiléptesse Magyarországot az Európai Unióból.

Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke azt mondta, az utóbbi napok és hetek során a magyaroknak kijutott a szégyenkezésből. Szégyen, amit Deutsch Tamás mond az európai parlamenti képviselőtársaira, amikor "gestapózik", szégyen, amiket Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója mondott a gázkamrákról, és szégyen, ami pár nappal ezelőtt történt Brüsszelben, és aminek az alaptörvényt író Fidesz-alapító tag részese volt - fogalmazott. Szégyenkezni kell Orbán Viktor vétója miatt is, mert az semmi másról nem szól, csak a miniszterelnök, illetve a kormányfő baráti és családi körének anyagi biztonságáról - jelentette ki.

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke arról beszélt, hogy Orbán Viktor és kormánya gyakorlatilag foglyul ejtette az EU költségvetését és blokkolja a helyreállítási alap elindítását. A miniszterelnök háborút indított a brüsszeli színtéren, de ennek a háborúnak csak vesztesei lesznek - mondta. Szerinte Magyarországon mélyül a gazdasági válság, a szociális válság jeleit pedig mindenki érzetheti, ezért is lenne szükség az uniós forrásokra. Kiemelte, hogy az uniós költségvetés elköltése összefügg az EU-s gazdaságok zöld újjáépítésével és az éghajlatváltozás elleni fellépéssel. Az LMP azt várja Orbán Viktortól és a kormánytól, hogy még az Európai Tanács következő ülése előtt vonja vissza a vétót - zárta szavait.

Varju László, a DK alelnöke is felszólította Orbán Viktort, hogy álljon el a vétótól. A kormányfő ahhoz gyenge, hogy Európának ártson a vétóval, de Magyarországnak, a magyar embereknek, családoknak és vállalkozásoknak komoly károkat tud okozni - jelentette ki. A DK az európai együttműködés mellett áll, a zsarolás pedig csak a "tehetetlen és gyenge zsarnok eszköze" - fogalmazott. 

Volna jobb helye az 51 milliónak, amit az abonyi birkózócsarnokra költenek

Az abonyi születésű Földi László bejelentette, hogy birkózócsarnok épül a településen 51 millió forintos állami támogatásból. Közösségi oldalán nem aratott vele osztatlan sikert. A vélemények szerint sok más fontosabb dologra érdemesebb volna költeni közpénzből.

  • 2021. június 11.

Orbán Viktor váratlanul megjelent a kormányinfón

Váratlanul Orbán Viktor is megjelent a csütörtöki kormányinfón, ahol személyesen kérdezhették az újságírók. Bejelentette, hogy akár 1,6 milliót kaphat 1,1 millió család jövőre, és engedélyezik a 12–16 év közöttiek oltását.

  • 2021. június 10.

Elveszti a védettségi igazolványát, akinek nem kell a 2. oltás

Orbán Viktor bejelentette, hogy elveszíti védettségi igazolványát, aki nem oltatja be magát a második adag vakcinával. Jelenleg 137 ezer ilyen ember van.

  • 2021. június 10.