Ferenc pápa nem akar se Orbánnal, se Áderrel találkozni

Ferenc pápa nem akar se Orbánnal, se Áderrel találkozni

Pedig a katolikus egyházfő szeptember 12-én Budapestre jön a Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjét megtartani a budapesti Hősők terén.

 

Diplomáciai feszültségeket okozhat Ferenc pápa tervezett magyarországi látogatása, írja a National Catholic Register egyházi újság. Értesüléseik szerint a szeptemberi Eucharisztikus Kongresszusra ellátogató egyházfő a budapesti tartózkodása során nem kíván találkozni sem Orbán Viktor miniszterelnökkel, sem Áder János köztársasági elnökkel, idézi az egyházi újságot a 444.hu cikke.

A lap vatikáni és magyar forrásokból is úgy értesült, diplomáciai erőfeszítések kezdődtek Ferenc pápa meggyőzésére. A cél, hogy terveivel szemben ne csupán egy délelőttre látogasson Magyarországra idén szeptember 12-én, és hogy legalább udvariassági látogatást tegyen Orbánnál és Ádernél - még ha ő szándékosan ki is akarja hagyni ezt a programpontot.

A katolikus lap szerint még nem fordult elő, hogy a pápa egy ország fővárosában ne találkozott volna az állami vezetőkkel. Egy ilyen útnál az államfőnél a látogatás természetes, ezért „valami nem stimmel a diplomácia és a protokoll szempontjából” – mondta Luis Badilla, a Vatikáni Államtitkárság által kiadott Il Sismografo szerkesztője.

Múlt héten Erdő Péter bíboros és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Rómába utazott egy „elfogadhatóbb” menetrendért, de a Vatikán szerint az egyházfő nem úgynevezett „államlátogatásra” jön, csak az egyházi eseményre érkezik. A mostani menetrend szerint Ferenc pápa a budapesti szent mise után rögtön toábbindul Pozsonyba, ahol viszont a tervek szerint két-három napot is eltölt majd.

A National Catholic Register szerint a Vatikánban „nyílt titok”, hogy a Szentatya nem ért egyet a magyar kormány – több magyar püspök által is támogatott – bevándorlási politikájával, a lap idézte Ferenc pápa „Fratelli tutti…” (Mindannyian testvérek…”) kezdetű enciklikáját is, amiben a populista kormányok „rövidlátó, szélsőséges, neheztelő és agresszív nacionalizmusát” bírálta.

Erdő Péter, esztergom-budapesti érsek májusban közepén jelentette be a pápai mise konkrét helyszínét és időpontját. A magyar katolikus egyházfő akkor határozottan arra készült, hogy lesznek kétoldalú találkozói Ferenc pápának. “A pápa a Hősök terén mutatja be a zárómisét, a látogatás ideje alatti esetleges találkozóknak pedig akár a Szépművészeti Múzeum vagy a Műcsarnok adhat helyet.” - nyilatkozta Erdő akkor az Infórádióban.

 

 

Hadházyék bojkottálják a melegellenes pedofiltörvény szavazását

Hadházy Ákos mellett biztosan kihagyja a szavazást Szél Bernadett és Szabó Szabolcs is.

  • 2021. június 14.

Volna jobb helye az 51 milliónak, amit az abonyi birkózócsarnokra költenek

Az abonyi születésű Földi László bejelentette, hogy birkózócsarnok épül a településen 51 millió forintos állami támogatásból. Közösségi oldalán nem aratott vele osztatlan sikert. A vélemények szerint sok más fontosabb dologra érdemesebb volna költeni közpénzből.

  • 2021. június 11.

Orbán Viktor váratlanul megjelent a kormányinfón

Váratlanul Orbán Viktor is megjelent a csütörtöki kormányinfón, ahol személyesen kérdezhették az újságírók. Bejelentette, hogy akár 1,6 milliót kaphat 1,1 millió család jövőre, és engedélyezik a 12–16 év közöttiek oltását.

  • 2021. június 10.