Karácsony nem kapott tájékoztatást járványügyben

Karácsony nem kapott tájékoztatást járványügyben

Pedig lehet, hogy régiónként fognak változni a járvány elleni korlátozások.

A fővárosi önkormányzat továbbra is segítséget ajánl a kormánynak a koronavírus elleni oltási program zökkenőmentessé tételéhez és felgyorsításához - közölte Karácsony Gergely főpolgármester kedden a Facebook-oldalán. A főváros, más önkormányzatokhoz hasonlóan újra és újra a segítségét kínálja a védőoltások beadásának felgyorsítása érdekében a kormánynak, "helyet és munkaerőt adnánk, ha hagynák" - írta a főpolgármester.

Hozzátette: "de nekünk az is jó, ha ideadják a vakcinákat, és engedik, hogy megoldjuk magunk a budapestiek oltásának felgyorsítását". Karácsony Gergely hangsúlyozta: "a kellő mértékű átoltottságig továbbra is szükség lenne tömeges tesztelésre, kontaktkutatásra, tiszta és világos kommunikációra".

A főpolgármester azokra a kérdésekre válaszolva, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ bejelentése - régiónként eltérő korlátozó intézkedések bevezetése lehetséges, valamint Budapesten és Pest megyében van a legtöbb fertőzött - jelenti-e azt, hogy a fővárosra vonatkozó újabb korlátozó intézkedéseket tervez a kormány, azt válaszolta: egyelőre ilyen szándékról nem kaptak tájékoztatást.

A főpolgármester szerint érdemes azonban alaposan elemezni a fertőzöttségi adatokat, és reméli, hogy a kormányban is megteszik, mert ez elengedhetetlen a jó döntéshez. A számok mindenekelőtt tragikusak az egész országban és nagyon aggasztóak Budapesten is - szögezte le Karácsony Gergely. Ugyanakkor azt írta: az, hogy a fővárosban és Pest megyében van a legtöbb fertőzött, nem sokat mond, hiszen itt élnek a legtöbben.

Közölte: Európában több helyen vezettek már be régiónként eltérő intézkedéseket. Ehhez gyakorta a tekintélyes német Robert Koch Intézet iránymutatását veszik alapul: a 100 ezer lakosra eső heti 100 fertőzött fölött egy adott régió vagy ország nem tudja kontrollálni a járványt, ezért kell korlátozásokat bevezetni.

Budapest ebből a szempontból a 400-600 közötti sávban van, a legtöbb megyével együtt. Pest megye, Fejér, Győr, Nógrád a 600-800 közötti sávban és két megye, Somogy és Komárom a 800 fölötti sávban az általa ismert legutóbbi statisztikák alapján - tette hozzá. "A helyzet tehát mindenhol nagyon rossz, vagyis egyáltalán nem megnyugtatásnak szánom a tényt, hogy az országon belül mégsem a legnépesebb Budapesten a legrosszabb" - olvasható a főpolgármester bejegyzésében.

Volna jobb helye az 51 milliónak, amit az abonyi birkózócsarnokra költenek

Az abonyi születésű Földi László bejelentette, hogy birkózócsarnok épül a településen 51 millió forintos állami támogatásból. Közösségi oldalán nem aratott vele osztatlan sikert. A vélemények szerint sok más fontosabb dologra érdemesebb volna költeni közpénzből.

  • 2021. június 11.

Orbán Viktor váratlanul megjelent a kormányinfón

Váratlanul Orbán Viktor is megjelent a csütörtöki kormányinfón, ahol személyesen kérdezhették az újságírók. Bejelentette, hogy akár 1,6 milliót kaphat 1,1 millió család jövőre, és engedélyezik a 12–16 év közöttiek oltását.

  • 2021. június 10.

Elveszti a védettségi igazolványát, akinek nem kell a 2. oltás

Orbán Viktor bejelentette, hogy elveszíti védettségi igazolványát, aki nem oltatja be magát a második adag vakcinával. Jelenleg 137 ezer ilyen ember van.

  • 2021. június 10.