Karácsonyék teljes kompenzációt várnak

Karácsonyék teljes kompenzációt várnak

A héten tárgyalnak az önkormányzatok a kieső bevételekről a kormánnyal. 

Karácsony Gergely főpolgármester, Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) társelnöke, a Budapesti Önkormányzatok Szövetségének (BÖSZ) elnöke kedden a szövetség elnökségének tatabányai ülése előtti online sajtótájékoztatón közölte: a következő napokban két fontos ügyben, az iparűzési adó elvonásának kompenzációjáról és az oltási programról is lesz egyeztetés a kormányzattal. A főpolgármester sikerként értékelte az egyeztetések megkezdését. Karácsony Gergely bejelentette azt is: a BÖSZ új társelnökének Soproni Tamás (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) terézvárosi polgármestert választották meg.

A szövetség szeretné elérni, hogy - a vidéki városok polgármestereihez hasonlóan - leülhessenek tárgyalni a kormánnyal az iparűzési adó elvonásának kompenzálásáról - közölte a főpolgármester. Azt mondta, történelmi lehetőséget biztosít az Európai Unió a helyreállítási alap forrásaival, ezzel segítve Magyarország talpraállását is.

Ha ezt a pénzt nem közösségi célokra fordítják, Magyarország Európa perifériáján marad - mondta, hozzátéve, érdemi szakmai megbeszéléseket szeretnének folytatni a források felhasználásáról. Arra kérik a kormányt - emelte ki -, hogy legyen valódi egyeztetés.

Gémesi György (Gödöllői Lokálpatrióta Klub), a MÖSZ elnöke kijelentette: az iparüzési adó kiesése miatt teljes kompenzációra tartanak igényt. "Adják vissza azt a pénzt, amivel mi eddig gazdálkodtunk, hogy a településeink lakói biztonságban és komfortérzéssel tudják a mindennapjaikat élni!" - közölte Gödöllő polgármestere. A politikus az mondta: az elmúlt évben a koronavírus-járvány elleni védekezés és az elvonások "megroggyantották" az önkormányzatok eddigi pénzügyi pozícióit. A kormány december végén a gazdaságvédelmi akcióterv kiegészítéseként döntött arról, hogy a kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adóját január 1-jétől a felére csökkenti.

Nemény András (Éljen Szombathely! Egyesület-Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP-MKKP-Szolidaritás-Mindenki Magyarországa), Szombathely polgármestere elmondta, a Megyei Jogú Városok Szövetségének tagjai, beleértve a fideszes polgármestereket is, közösen juttattak el Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek egy levelet, amelyben teljes kompenzációt kértek. Az ügyben pénteken tárgyalnak majd - közölte. "A teljes kompenzációban a teljes önkormányzati szektornak benne kell lennie" - jelentette ki Nemény András, hozzátéve: azt a többletet, amelyet a kormány "pluszban kivett még" az önkormányzatok költségvetéséből, "senki sem tudja elviselni".

Volna jobb helye az 51 milliónak, amit az abonyi birkózócsarnokra költenek

Az abonyi születésű Földi László bejelentette, hogy birkózócsarnok épül a településen 51 millió forintos állami támogatásból. Közösségi oldalán nem aratott vele osztatlan sikert. A vélemények szerint sok más fontosabb dologra érdemesebb volna költeni közpénzből.

  • 2021. június 11.

Orbán Viktor váratlanul megjelent a kormányinfón

Váratlanul Orbán Viktor is megjelent a csütörtöki kormányinfón, ahol személyesen kérdezhették az újságírók. Bejelentette, hogy akár 1,6 milliót kaphat 1,1 millió család jövőre, és engedélyezik a 12–16 év közöttiek oltását.

  • 2021. június 10.

Elveszti a védettségi igazolványát, akinek nem kell a 2. oltás

Orbán Viktor bejelentette, hogy elveszíti védettségi igazolványát, aki nem oltatja be magát a második adag vakcinával. Jelenleg 137 ezer ilyen ember van.

  • 2021. június 10.