Később nyitnak az iskolák, beoltják a tanárokat

Később nyitnak az iskolák, beoltják a tanárokat

Gulyás Gergely a kormányinfón azt mondta, akkor nyithatnak ki az óvodák, iskolák, ha az oltottak száma eléri a 2,5 milliót.

 

Április 12-én vagy április 19-én nyithatnak ki az óvodák, iskolák, attól függően, hogy az oltottak száma Magyarországon mikor éri el a 2,5 milliót. A tanárokat, óvónőket a nyitás előtt beoltják koronavírus ellen - ismertette a kormány döntését a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön online sajtótájékoztatón.

Gulyás Gergely közölte, a kormány arról döntött, hogy ha eléri a 2,5 milliót az oltottak száma, akkor egy héten belül kinyitnak az óvodák, az általános és a középiskolák.

A pedagógusok oltásával kapcsolatban hangsúlyozta, az oltás továbbra is önkéntes, ezért arra kérik a tanárokat, óvónőket, bölcsődei dolgozókat, regisztráljanak a koronavírus elleni vakcinára.

A miniszter közölte azt is, az egészségügyi ellátórendszer - nemcsak tárgyi, hanem személyi feltételeket is tekintve - felkészült arra, hogy megfeszített munkával a jelenleginél magasabb adatok mellett is képes legyen mindenki számára az ellátást biztosítani.

Emlékeztetett arra, hogy a nap folyamán online uniós csúcstalálkozó is lesz, amelynek a járványkezelés a témája, hiszen a járvány terjedése az EU legtöbb államában "erősen felfelé tart".

Közölte, szerdán Lengyelországban, Csehországban és Észtországban egymillió főre vetítve több fertőzöttet regisztráltak, mint Magyarországon.

Úgy fogalmazott, a harmadik hullámnak nincs vége, a fertőzések száma továbbra is nő, ez az EU egészére igaz, de a helyzet Magyarországon is rossz.

Ismertette a koronavírussal kapcsolatos napi adatokat és azt mondta, a helyzet komoly, az egészségügyi ellátórendszer azonban képes biztosítani a megnövekedett betegszámhoz szükséges kapacitásokat. Köszönetet mondott "a megfeszített munkát végző" orvosoknak, ápolóknak.

Elmondta, 1678 lélegeztetőgéppel ellátott ágy van szabadon, a kórházakban rendelkezésre álló szabad ágykapacitás pedig 10 441. Jelezte, a kormánynak vannak tervei arra is, hogy ha szükséges, bővítse a kapacitásokat.

Gulyás Gergely azt mondta, megtettek mindent annak érdekében is, hogy "az élő erő is elegendő legyen": bármelyik orvos behívható egészségügyi ellátásra, illetve a rezidensek és medikusok is részt vesznek a munkában.

Hangsúlyozta, egyetlen megoldás van a járvány leküzdésére: a védőoltás. Közölte, 650 ezer nyugdíjas nem regisztrált az oltásra, őket az országos tisztifőorvos levélben kereste meg, regisztrációra kérve őket.

Ha valakit beoltanak, a betegség kockázata lényegesen csekélyebb lesz - magyarázta.

A miniszter elmondta, az idősotthonokban - ahol az oltások az első körben megtörténtek - 1 százalék alá csökkent a megbetegedések aránya. Ez mutatja, hogy ha beoltják a legidősebbeket, a legveszélyeztetettebbeket, akkor minimálisra csökken annak veszélye, hogy elkapják a fertőzést - tette hozzá.

Azt mondta, az oltások előrehaladtával kapcsolatban nagyon sok a bizonytalanság, az uniós vakcinaszállítmányok rendkívül bizonytalanul érkeznek.

Áprilisban minden korábbinál több vakcina fog az ország rendelkezésére állni, ez annak köszönhető, hogy mind Kínából, mind Oroszországból a szállítások folyamatosak - közölte. Úgy folytatta: az Európai Unióból eddig akadozó vakcinaszállítmányok esetén is joggal remélik azt, hogy a következő hónapban a korábbiaknál talán biztosabban és nagyobb számban fog oltóanyag érkezni.

A miniszter kiemelte: az operatív törzs pénteki ülésén dönthetnek az üzletek kérdéséről. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara olyan szabályozásra tett javaslatot, amely minden üzletre azonos elvek alapján vonatkozna: tíz négyzetméterenként egy vásárló vagy vendég tartózkodhatna - magyarázta. Elmondta: az operatív törzs megvizsgálja a javaslat életszerűségét, mert jó lenne ugyan egy ilyen szabályozás, de a húsvét előtti időben nem tudni, milyen hosszú sorokhoz vezetne.

Hangsúlyozta azt is, hogy csak azt az oltóanyagot nem adják be, amelyet még vizsgálnak, valamint azt, amelyet félre kell tenni a második oltásra.

A tárcavezető mindenkit arra kért, hogy tartsa be az érvényben lévő szabályokat.

Kitért rá: Magyarország jól áll az átoltottság tekintetében, Málta mögött a második helyen van az unióban. Remélhetőleg az átoltottság mértéke lényegesen korábban eredményez társadalmi immunitást Magyarországon, mint más EU-tagállamokban - tette hozzá. A miniszter szerint aggasztóak a számok, de mivel az elhunytak több mint 80 százaléka idős, remélhetőleg ha őket beoltják, radikálisan csökken majd az elhunytak száma.

Úgy vélte, olyan nyitási tervet kell kidolgoznia a kormánynak, amely világos perspektívát ad. Ezt az oltási számoktól függően fogják kidolgozni - fűzte hozzá. Kérdésre válaszolva beszámolt arról is: az oltási igazolványhoz kapcsolódó jogosítványokról szóló döntést a kormány a nyitási tervvel együtt hozza nyilvánosságra.

Volna jobb helye az 51 milliónak, amit az abonyi birkózócsarnokra költenek

Az abonyi születésű Földi László bejelentette, hogy birkózócsarnok épül a településen 51 millió forintos állami támogatásból. Közösségi oldalán nem aratott vele osztatlan sikert. A vélemények szerint sok más fontosabb dologra érdemesebb volna költeni közpénzből.

  • 2021. június 11.

Orbán Viktor váratlanul megjelent a kormányinfón

Váratlanul Orbán Viktor is megjelent a csütörtöki kormányinfón, ahol személyesen kérdezhették az újságírók. Bejelentette, hogy akár 1,6 milliót kaphat 1,1 millió család jövőre, és engedélyezik a 12–16 év közöttiek oltását.

  • 2021. június 10.

Elveszti a védettségi igazolványát, akinek nem kell a 2. oltás

Orbán Viktor bejelentette, hogy elveszíti védettségi igazolványát, aki nem oltatja be magát a második adag vakcinával. Jelenleg 137 ezer ilyen ember van.

  • 2021. június 10.