Korrupció miatt vádat emeltek egy vot helyettes államtitkár ellen

Korrupció miatt vádat emeltek egy vot helyettes államtitkár ellen

Vádat emeltek az agrártárca vot heyettes álamtitkárával szemben. 

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség két rendbeli – egy esetben társtettesként megvalósított – az előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével és hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntettével vádolja az egykori hivatalos személyt.

A vádirat lényege szerint 2020 nyarán egy mezőgazdasági tevékenységet folytató cégcsoportot képviselő vállalkozó és egy helyettes államtitkár abban állapodtak meg, hogy a hivatalos személy segítséget nyújt a vállalkozónak. Ennek keretében a hivatalos személy azt vállalta, hogy kapcsolatainak felhasználásával a cégcsoport által már üzemeltetett és egy tervezett mezőgazdasági vállalkozást a szükséges állami földterületek használati, illetőleg tulajdonjogának megszerzésében és a jövőben meghirdetni tervezett pályázat elnyerésében támogatja.

A vezető beosztású hivatalos személy mindezért – kérésének megfelelően – az újonnan létrehozott cég 5%-os tulajdonrészét szerezte meg.

Ezen túlmenően a helyettes államtitkár és egy közvetlen irányítása alá tartozó osztályvezető előzetesen abban állapodtak meg, hogy egy gazdasági társaság bevonásával – tanulmány elkészítésére irányuló pályázat kiírása révén – jogtalan előnyre tesznek szert. A megállapodás alapján valódi verseny nélkül, a helyettes államtitkár által előre meghatározott nyertes cég helyett az osztályvezető készítette volna el a tanulmányt, amelyet később jóvá is hagyott volna. A megbeszéltek szerint a vállalkozónak kifizetendő tízmilliós összeget hármuk között osztották volna fel. A szerződéskötésre végül a keretösszeg hiányára való hivatkozással nem került sor, a kiírt pályázatot visszavonták.

A volt helyettes államtitkár 2020. december 1-től a lakás elhagyását engedélyhez kötött bűnügyi felügyelet hatálya alatt állt. A kényszerintézkedést a bíróság – védői indítványnak helyt adva – megszüntette, amely végzés ellen, a bűnügyi felügyelet fenntartása végett a nyomozó ügyészség fellebbezést jelentett be.

A volt osztályvezető és a két vállalkozó szabadlábon védekeznek.

Elbukta a 77 milliárdos Norvég Alapot Magyarország

A kormány addig hadakozott, míg elbukta a pénzt. 

  • 2021.08.04

Luxus hotelt vett Szijj László

Az épületet közpénzekből húzták föl. 

  • 2021.08.04

A Lidl mindenkit beelőzött Magyarországon

A külföldi láncok közül tavaly a Lidl átvette a vezetésgt a Tescotól. 

  • 2021.08.04