LMP: Veszélyes üzem ne épülhessen a helyiek nélkül

LMP: Veszélyes üzem ne épülhessen a helyiek nélkül

A helyi lakosoknak és a helyhatóságoknak is szerepet szánna az LMP friss javaslata.

A helyben élőknek és az önkormányzatoknak is beleszólást kell adni abba, milyen veszélyes üzem valósulhat meg a környezetükben - javasolja az LMP.

Ungár Péter, a párt országos elnökségének titkára szerdai sajtótájékoztatóján Tetlák Örrsel, Érd LMP-s alpolgármesterével közösen állt ki azért, hogy a veszélyes üzemek létesítéséről szóló döntésbe beleszólást kapjanak azok, akik aztán együtt élnek majd annak környezetpusztító következményeivel.

Szerinte már hozzáértő emberek véleménye sem szükséges ilyen egységek létesítéséhez, miután "a Fidesz úgy szétverte a környezetvédelmi intézményrendszert", hogy már környezeti hatástanulmányt sem kell készíteni.

Tetlák Örs azt kifogásolta, hogy míg szélerőművet jelenleg nem lehet lakott területtől 12 kilométeren belül építeni, a veszélyes üzemekre nem vonatkozik ilyen korlátozás.

Károsnak értékelte a jelenlegi gyakorlatot, amelyben a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás címkéje mögé bújva bárhová telepíthet a kormány szinte bármilyen tevékenységet, a helyben élők beleegyezése nélkül.

Példaként egy sóskúti esetet hozott, amelynek ipari parkjába ugyanarra a telephelyre, de megbontva települne egy elektrolitüzem és egy oldószer-újrahasznosító. Trükközésnek nevezte ezt a megoldást, mert mint mondta, a két egység kibocsájtása együttesen már várhatóan meghaladja az egészségügyi és a környezetvédelmi határértéket.

Ráadásul a tárnokiak egyáltalán nem nyilváníthatnak véleményt a kérdésben, annak ellenére, hogy ők laknak majd a legközelebb az üzemekhez, hiszen a jelenlegi szabályozás szerint csak a közigazgatási határon belülieket kell meghallgatni az ügyben - sérelmezte.

Volna jobb helye az 51 milliónak, amit az abonyi birkózócsarnokra költenek

Az abonyi születésű Földi László bejelentette, hogy birkózócsarnok épül a településen 51 millió forintos állami támogatásból. Közösségi oldalán nem aratott vele osztatlan sikert. A vélemények szerint sok más fontosabb dologra érdemesebb volna költeni közpénzből.

  • 2021. június 11.

Orbán Viktor váratlanul megjelent a kormányinfón

Váratlanul Orbán Viktor is megjelent a csütörtöki kormányinfón, ahol személyesen kérdezhették az újságírók. Bejelentette, hogy akár 1,6 milliót kaphat 1,1 millió család jövőre, és engedélyezik a 12–16 év közöttiek oltását.

  • 2021. június 10.

Elveszti a védettségi igazolványát, akinek nem kell a 2. oltás

Orbán Viktor bejelentette, hogy elveszíti védettségi igazolványát, aki nem oltatja be magát a második adag vakcinával. Jelenleg 137 ezer ilyen ember van.

  • 2021. június 10.