Matolcsy a kormányt bírálta

Matolcsy a kormányt bírálta

Ismét a kormány gazdaságpolitikáját kritizáló cikket tett közzé Matolcsy György, a jegybank elnöke a Növekedés.hu portálon – derült ki az MTI szemléjéből.

 

Az MNB elnöke a korábbi, Magyarországot az észtekkel összevető írásában is szereplő negatívumokat hozta fel a mostani írásában is. Matolcsy szerint

a digitális átállásban „középszerűen teljesítünk”,

bár a globális innovációs rangsorban 27. helyen van a magyar felsőoktatás, a felsőoktatási rangsorban viszont az 53. helyen, ami elfogadhatatlanul alacsony szint,

emellett pedig az egészségipar is messze képességei és lehetőségei alatt teljesít.

Az egészségüggyel kapcsolatban Matolcsy megjegyezte, hogy a négy kitűnő orvostudományi egyetem, a régióban kiemelkedő gyógyszergyárak és az ígéretes kutatások, találmányok ellenére a teljes egészségipari szektor fejletlen, a sikeres felzárkózókhoz (például Izrael, Dél-Korea, Dubaj) és különösen a lehetőségeihez képest. „Már látjuk, hogy nem nyerhet az, aki nem tekinti az egészségipart stratégiai ágazatnak” – fogalmazott.

Azt is leszögezte, hogy még nem születtek meg a vezető magyar technológiák, és még nem jöttek létre a dinamikus térbeli motorok, városrégiók, végül, „még nem rendelkezünk egy hosszú távú, fenntarthatóságra épülő versenyképességi programmal sem”.

Matolcsy írásában az elmúlt 30 év eredményei közé sorolta viszont, hogy Magyarország teljes mértékben integrálódott a Nyugathoz, hogy döntően a külföldi tőkeberuházásoknak köszönhetően export szempontjából „középhatalommá” váltunk, és hogy az ország rátalált a gazdasági növekedés és a pénzügyi egyensúly együttes receptjére.

Volna jobb helye az 51 milliónak, amit az abonyi birkózócsarnokra költenek

Az abonyi születésű Földi László bejelentette, hogy birkózócsarnok épül a településen 51 millió forintos állami támogatásból. Közösségi oldalán nem aratott vele osztatlan sikert. A vélemények szerint sok más fontosabb dologra érdemesebb volna költeni közpénzből.

  • 2021. június 11.

Orbán Viktor váratlanul megjelent a kormányinfón

Váratlanul Orbán Viktor is megjelent a csütörtöki kormányinfón, ahol személyesen kérdezhették az újságírók. Bejelentette, hogy akár 1,6 milliót kaphat 1,1 millió család jövőre, és engedélyezik a 12–16 év közöttiek oltását.

  • 2021. június 10.

Elveszti a védettségi igazolványát, akinek nem kell a 2. oltás

Orbán Viktor bejelentette, hogy elveszíti védettségi igazolványát, aki nem oltatja be magát a második adag vakcinával. Jelenleg 137 ezer ilyen ember van.

  • 2021. június 10.