Nem fogadja el az Európai Bizottság a magyar helyreállítási tervet

Nem fogadja el az Európai Bizottság a magyar helyreállítási tervet

2800 milliárd forint a tét. 

Az Európai Bizottság nem fogja elfogadni a 7,2 milliárd euró uniós támogatás elköltéséről szóló magyar helyreállítási tervet a július 12-én esedékes határidőig - írja diplomáciai forrásokra hivatkozva a Politico, vette észre a 444. Az eutasítás oka az lehet, hogy az EU vezetői szerint a magyar tervben nem szerepelnek elég szigorú lépések a korrupció megelőzésére.

A válság miatt létrehozott uniós Helyreállítási Alap forrásaiból Magyarország 2500 milliárd forintra pályázott, ami az ország számára elérhető források kevesebb, mint fele. Korábban tervek voltak a telljes 5800 milliárdos keret lehívására, de poitikai okokbó a kormány úgy döntött nem kéri a tejes pénzt, nehogy a váasztási kampányba beleszólhassanak az uniós pénzek körüii probémák. 

Az Európai Bizottság minden tagállamnak specifikus ajánlásokat tett, hogy milyen elvásárok vannak helyreállítási terveikkel szemben, Magyarországnál ez a korrupcióellenes intézmények és folyamatok erősítése, a bíróságok és az ügyészség függetlenségének garantálása volt.

A bizottság viszont úgy ítélte meg, hogy a magyar kormány nem végezte el a házi feladatát ezen a téren. A Politico forrásai szerint amennyiben a bizottság hivatalosan is visszautasítja majd a magyar tervet, a magyar kormány akkor számíthat az uniós 2500 milliárd forintra, ha érdemben reagál a bizottság kritikáira. A bizottság szóvivője a Politico kérdésére annyit mondott, hogy a magyar terv értékelése még folyamatban van.

 

Forrás: 444.hu

Elbukta a 77 milliárdos Norvég Alapot Magyarország

A kormány addig hadakozott, míg elbukta a pénzt. 

  • 2021.08.04

Luxus hotelt vett Szijj László

Az épületet közpénzekből húzták föl. 

  • 2021.08.04

A Lidl mindenkit beelőzött Magyarországon

A külföldi láncok közül tavaly a Lidl átvette a vezetésgt a Tescotól. 

  • 2021.08.04