Önálló zöldtárcát akarnak a környezetvédők

Önálló zöldtárcát akarnak a környezetvédők

Szerintük annyi a kihívás, hogy az önálló környezetvédelmi tárcát indokol.

Száznyolcvan civil szervezet nyílt levélben kéri a miniszterelnököt arra, hogy a megalakuló kormányban önálló minisztérium képviselje a környezet- és klímavédelmet, olvasható a WWF Magyarország Telexnek küldött közleményében. A levelet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország indította útjára.

A szervezet közleményében az áll, hogy a következő kormányzati ciklusban olyan nehézségek mellett, mint az orosz–ukrán háború, a gazdasági és energiaválság, a klímavészhelyzet, a felelős politikának jóval nagyobb hangsúlyt kell fektetnie a környezet védelmére.

A nyílt levélben a szervezetek arra hívják fel a figyelmet, hogy olyan kormányzásra lenne szükség, ami ápolja és megóvja a Kárpát-medence környezeti értékeit, biztosítja a természeti erőforrások védelmét és megőrzését a jövő generációk számára. Fontos, hogy ez minden ágazati politikát áthasson – legyen az energiapolitika, mezőgazdasági és vidékpolitika, ipar- és fejlesztéspolitika vagy oktatás- és társadalompolitika. Ennek első számú feltétele az lenne, hogy önálló tárca alakuljon, ami összefogja a környezet- és természetvédelem, a víz-, illetve vízgyűjtő-gazdálkodás, a körforgásos gazdaság, az éghajlatvédelem és a fenntartható energiagazdálkodás területeit.

(Telex)

 

A Bankszövetség ellenzi az újabb extra adóterhek kivetését

A jelenlegi környezeti feltételek mellett az idei első negyedévben a hazai bankszektor jövedelemtermelése megszűnt; az újabb extra adóterhek kivetését a magyar bankszektor ellenzi - közölte a Magyar Bankszövetség pénteken az MTI-vel.

  • 2022.06.03

Jövőre nem lesznek ledolgozandó szombatok

2023-ban is lesznek hosszú hétvégék, de mindegyik úgy esik, hogy nem lesznek munkával töltött szombatjaink.

  • 2022.06.03

BKIK: szmogriadó esetén eltűnhet a taxisok fele Budapestről

A taxisok fele eltűnhet az utcákról szmogriadó esetén a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szerint, ha a szmogriadó-rendeletet a jelenleg beterjesztett formájában fogadják el.

  • 2022.06.03