Sokan kerülhetnek bajba a hitelmoratórium megszüntetése után

Sokan kerülhetnek bajba a hitelmoratórium megszüntetése után

A helyzet nem ad okot optimizmusra. 

A GKI Gazdaságkutató Zrt. ezer fős, reprezentatív felmérése alapján a teljes lakossági hitelállomány 15-20 százaléka válhat problémássá a hitelmoratórium megszüntetése után. Ahhoz képest különösen aggasztó ez az előrejelzés, hogy a Magyar Nemzeti Bank 10 százalékkal számolt, írja a Portfolio.

A moratóriumot tavaly vezették be a járvány miatt, és idén június 30-ig hosszabbították meg. Tavaly év végén a lakossági hitelállomány 57 százaléka volt moratóriumban. A GKI áprilisi felmérésében a megkérdezett háztartások 11 százalékát érintette a moratórium. A havi törlesztőrészlet átlagosan a jövedelmük 37 százalékát tenné ki. 150 ezer forintnál kisebb jövedelemnél ez 72 százaléknál is több.

A moratóriumban résztvevők 37 százaléka arra számít, hogy a következő évben romlani fog a pénzügyi helyzete. Nekik, ha most kellene törleszteniük, a jövedelmük 42 százalékát vinné el a részlet. A megkérdezettek 44 százalék számít stagnálásra a pénzügyeiben, és csak 19 százalék javulásra. Az elemzők szerint azok is bajban lehetnek, akiknek nem változik a jövedelmük.

A moratóriumban érintettek közül a budapestiek és a falvakban élők nagy arányban számítanak jövedelemcsökkenésre (44-43 százalék). A megyei jogú városokban és más városokban alacsonyabb ez az arány (21 és 38 százalék)

Volna jobb helye az 51 milliónak, amit az abonyi birkózócsarnokra költenek

Az abonyi születésű Földi László bejelentette, hogy birkózócsarnok épül a településen 51 millió forintos állami támogatásból. Közösségi oldalán nem aratott vele osztatlan sikert. A vélemények szerint sok más fontosabb dologra érdemesebb volna költeni közpénzből.

  • 2021. június 11.

Orbán Viktor váratlanul megjelent a kormányinfón

Váratlanul Orbán Viktor is megjelent a csütörtöki kormányinfón, ahol személyesen kérdezhették az újságírók. Bejelentette, hogy akár 1,6 milliót kaphat 1,1 millió család jövőre, és engedélyezik a 12–16 év közöttiek oltását.

  • 2021. június 10.

Elveszti a védettségi igazolványát, akinek nem kell a 2. oltás

Orbán Viktor bejelentette, hogy elveszíti védettségi igazolványát, aki nem oltatja be magát a második adag vakcinával. Jelenleg 137 ezer ilyen ember van.

  • 2021. június 10.