Telex: Karácsony és Dobrev is indulni fog az előválasztáson

Telex: Karácsony és Dobrev is indulni fog az előválasztáson

Noha a hivatalos megkereséseket hárítják, a Telex forrásai egyöntetűen azt mondják: eldőlt, hogy Budapest vezetője, valamint az Európai Parlament DK-s alelnöke is ringbe száll az ellenzéki előválasztáson a közös miniszterelnök-jelöltségért.

Karácsony akár júniusig is kivárna a bejelentéssel, Dobrev Klára viszont már néhány napon belül nyilvánosság elé áll. A Telex szerint Karácsony és Dobrev belépője már csak azért is tűnik sürgetőnek, mert más ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjei már javában kampányolnak. Sokáig kész ténynek volt tekinthető, hogy Karácsony az, akinek a legnagyobb esélye van Orbán Viktor kihívójaként, rendre a legnépszerűbb ellenzéki politikusnak mérték.

Aztán a múlt héten, miután a Medián megismételte öt potenciális jelöltről készült februári közvélemény-kutatását, kiderült, hogy az április 8–10-ei adatfelvétel alapján a jelöltlistán két helycsere is történt. Az első helyre – Karácsony Gergely főpolgármestert megelőzve – Jakab Péter Jobbik-elnök került, a harmadik helyen pedig Márki-Zay Péter pártonkívüli hódmezővásárhelyi polgármester előzte meg Dobrev Klárát, a DK várható jelöltjét.

Két olyan közszereplő került így jobb megítélés alá, akik már egyértelműen vállalták a megméretést az őszi előválasztáson, Jakab a Jobbik, Márki-Zay a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltjeként, miközben Karácsony és Dobrev visszaesésében talán az is szerepet játszhatott, hogy egyelőre mindketten lebegtetik az indulásukat, írta az elemzőintézet.

Aligha meglepő az is, hogy miközben vidéken többnyire Jakab vezet, a fővárosban változatlanul előzi őt Karácsony Gergely. Nagy kérdés, hogy Jakab tudatosnak tűnő menetelését mennyiben befolyásolja majd a két újabb jelölt, valamint hogy a DK mennyire kap életre vidéken Dobrev megjelenésével. Egyelőre ugyanis nagyon úgy látszik, hogy az önálló miniszterelnökjelölt-állítás mind a Párbeszéd–MSZP–LMP-konglomerátumnak, mind pedig a DK-nak létkérdés lehet, például a 106 egyéni választókerületben való indulási jogok – a sok helyen csupán formálisnak tűnő, máshol valódi téttel rendelkező előválasztási küzdelmekben.

telex.hu

Hadházyék bojkottálják a melegellenes pedofiltörvény szavazását

Hadházy Ákos mellett biztosan kihagyja a szavazást Szél Bernadett és Szabó Szabolcs is.

  • 2021. június 14.

Volna jobb helye az 51 milliónak, amit az abonyi birkózócsarnokra költenek

Az abonyi születésű Földi László bejelentette, hogy birkózócsarnok épül a településen 51 millió forintos állami támogatásból. Közösségi oldalán nem aratott vele osztatlan sikert. A vélemények szerint sok más fontosabb dologra érdemesebb volna költeni közpénzből.

  • 2021. június 11.

Orbán Viktor váratlanul megjelent a kormányinfón

Váratlanul Orbán Viktor is megjelent a csütörtöki kormányinfón, ahol személyesen kérdezhették az újságírók. Bejelentette, hogy akár 1,6 milliót kaphat 1,1 millió család jövőre, és engedélyezik a 12–16 év közöttiek oltását.

  • 2021. június 10.