Visszavonja a kormány a civiltörvényt

Visszavonja a kormány a civiltörvényt

Előzüleg az Európai Bíróság is elkaszhálta a civileket sújtó törvényt.

Benyújtotta a kormány azt a törvényjavaslatot, amellyel hatályát veszti a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény – vette észre a Hvg.hu.

Felidézik: az Európai Unió Bírósága tavaly nyáron találta az uniós jogokkal nem összeegyeztethetőnek a civil szervezeteket listázó törvényt. Az ítélet szerint a kormány hátrányosan megkülönböztető és indokolatlan korlátozásokat vezetett be azzal, hogy nyilvántartásbavételi, bejelentési és közzétételi kötelezettségeket írt elő a bizonyos összeghatárt meghaladó mértékű külföldi támogatásban közvetlenül vagy közvetve részesülő civil szervezeteknek; illetve hogy szankciókat helyezett kilátásba az e kötelezettségeknek eleget nem tévő szervezetekkel szemben, a szóban forgó szervezetek és a számukra ilyen támogatást nyújtó személyek esetében.

A kormány által most benyújtott törvényjavaslat utolsó paragrafusa szól az uniós bíróság által jogsértőnek talált Átláthatósági törvény hatályon kívül helyezéséről.

 Mint írják, ezzel párhuzamosan új szabályt is bevezetnek. Minden olyan egyesületről és alapítványról, amelynek a mérlegfőösszege eléri az adott évben a 20 millió forintot, az Állami Számvevőszék készít vizsgálatot évente. Ez alól a sportegyesületek, a vallási közösségek, valamint a nemzetiségi szervezetek jelentenek kivételt.

A törvényjavaslatot Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, miniszterelnök-helyettes nyújtotta be. Az iratból kiderül: a törvényjavaslat több paragrafusa az Alaptörvény alapján sarkalatosnak minősül, ezért elfogadásához a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmadának „igen” szavazata szükséges.

Volna jobb helye az 51 milliónak, amit az abonyi birkózócsarnokra költenek

Az abonyi születésű Földi László bejelentette, hogy birkózócsarnok épül a településen 51 millió forintos állami támogatásból. Közösségi oldalán nem aratott vele osztatlan sikert. A vélemények szerint sok más fontosabb dologra érdemesebb volna költeni közpénzből.

  • 2021. június 11.

Orbán Viktor váratlanul megjelent a kormányinfón

Váratlanul Orbán Viktor is megjelent a csütörtöki kormányinfón, ahol személyesen kérdezhették az újságírók. Bejelentette, hogy akár 1,6 milliót kaphat 1,1 millió család jövőre, és engedélyezik a 12–16 év közöttiek oltását.

  • 2021. június 10.

Elveszti a védettségi igazolványát, akinek nem kell a 2. oltás

Orbán Viktor bejelentette, hogy elveszíti védettségi igazolványát, aki nem oltatja be magát a második adag vakcinával. Jelenleg 137 ezer ilyen ember van.

  • 2021. június 10.