Rossz a levegő Szolnokon

Rossz a levegő Szolnokon

A szállópor koncentrációja nem az igazi. 

Az országban többfelé ismét jelentősen romlott a levegőminőség a szálló por magas koncentrációja miatt – tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) az MTI-t.

Sajószentpéteren veszélyes, Kazincbarcikán, Miskolcon, Putnokon és Tökölön egészségtelen a levegő minősége. Az NNK javaslata szerint ezeken a településeken az érzékeny lakosok (gyermekek, idősek, krónikus szív- és érrendszeri, illetve légzőszervi betegségben szenvedők és várandós kismamák) tartózkodjanak kevesebbet a szabadban és rendszeresen szellőztessenek otthon.

Az NNK kiemelte: a szálló por, ezen belül is leginkább a 2,5 mikrométernél kisebb részecskék jelentősebb kockázatot jelentenek az egészségre, mint a nagyobb részecskék, amelyek jellemzően nem jutnak le a légzőrendszer legalsóbb részeibe. A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes.

Szolnok további hat településsel együtt abba a körbe tartozik, ahol kifogásolt a levegőminőség, ez a helyzet Budapest, Tököl, Százhalombatta, Salgótarján, Kecskemét, Várpalota és Ajka környékén is. A meteorológiai előrejelzés alapján nem várható jelentős javulás – tették hozzá. A rossz minőségű levegő az arra érzékenyeknél enyhe légzőszervi tüneteket, például köhögést, légúti irritációt okozhat.

Föld napja: 100 ezer fát ültetett egy alapítvány

Elültette a 100 ezredik fáját a 10 millió Fa Alapítvány, amely az április 22-i Föld napja alkalmából akcióhetet hirdet. Most őshonos gyümölcsfákat ültetnek. Csütörtökön, a Föld napján kezdenek.

  • 2021.04.21

Nem érte jelentős fagykár a szőlőt

A szőlőültetvényeket a fagy nem károsította jelentősen, terméskiesés nem várható - közölte az Eszterházy Károly Egyetem.

  • 2021.04.16

Szibériai hideggel érkezik a hétvége

A globális felmelegedés miatt ezen a télen Magyarországon nem igazán tapasztalhattunk eddig az évszaknak megfelelő időjárást. Na most megkapjuk sűrítve.

  • 2021.02.11